Az elektromos fűtés jobban felmelegít, mint a Nagyapám házipálinkája

Téli estéken, mikor a fűtés nem üzemelt rendesen, rendszerint előkerült a Nagyapa legendás házi pálinkája. Az a pálinka mindenre jó volt. Ha hideg volt, akkor felmelegített, télen a legmakacsabb baktériumokat is kiirtotta a szervezetből. Egy fárasztó nap után a pálinka mindig előkerült, ahogyan az összes baráti összejövetelt, családi találkozót is ezzel a pálinkával indítottunk. Nem tartom magunkat alkoholistának, ez bőven nem az a kategória, mielőtt még valaki elítélne.

Mostanában viszont nem a pálinka az egyetlen, ami felmelegít minket, az elektromos fűtés is kiveszi a részét ebben. Eleinte nem akartam belevágni, mert feleslegesnek gondoltam, de kevés dolog van, aminek a vásárlás után is ennyire örültem, az elektromos fűtés abszolút megérte a befektetett pénzt.

Egy elég nagy befektetésről beszélünk. A már meglevő családi házunkba szerettünk volna elektromos fűtést szereltetni. Természetesen alaposan utánanéztünk mindennek a témával kapcsolatban, mikor kipattant az isteni szikra a fejemből. A gondolat egyébként onnan jött, hogy a fűtésünk a téli szezon kezdetével természetesen ismét feladta a szolgálatot, mint ahogyan minden évben megtörténik. Most telt be a pohár, úgy döntöttünk, hogy végre váltunk, és a gáz helyett az elektromos fűtés irányba indulunk el.

Természetesen a telepítést rengeteg kutatómunka előzte meg. Kiderült ugyanis, hogy az elektromos fűtést a padló alá csak úgy lehet beszereltetni, hogyha felszedjük a burkolatot, ami igen csekély áldozat a korszerű fűtésért. Mert a padlófűtés véleményem szerint igenis korszerű. Sokkal egyenletesebben oszlatja el a hőt, mint ahogyan azt egy kályha, egy kandalló, egy radiátor vagy konvektor tenné. Sokkal kézenfekvőbb megoldás. A konyhában amúgy is mindig fázik a talpam, mindig papucsban járunk-kelünk, és hiába tekerjük lassan már 30 fokra a termosztátot, a radiátor mellett meg lehet sülni, a szoba másik végében pedig pulóverre van szükség. A padlófűtés sokkal jobb ennél. Elektromos fűtés, mivel elektromos fűtőszálakkal melegíti át a padlót, majd a lakás levegőjét is. Sokkal kellemesebb a meleg padlón sétálni, mint a kádból kilépve szembesülni vele, hogy a csempe jéghideg.

Az elektromos fűtés sokkal költséghatékonyabb is, egyébként. Nem kell magyaráznom szerintem, hogy a gázárak hogyan változnak évről-évre, legtöbb esetben teljesen kiszámíthatatlanul össze-vissza. Az áram díja ezzel szemben sokkal stabilabb, és az elektromos fűtés olcsóbb is. Persze vannak még opciók, fával is lehet fűteni, de az szerintem sokkal környezetszennyezőbb. Mást meg nem nagyon próbáltunk.

A kivitelezés nem volt a legegyszerűbb, bár nem is mondhatom azt sem, hogy bonyolult volt. Az elektromos fűtés oldalán kértünk információkat arról, hogyan is működik ez az egész, hogyan fogják telepíteni a fűtést, mire kell figyelni, mi a menete. Készségesen tájékoztattak minket, majd egyeztettünk és egy árajánlatot is kaptunk. Nem értük be ennyivel, másoktól is kértünk árajánlatot, de végül őket választottuk, mert ők voltak a legkorrektebbek.

A tervrajzok leadása után a szakemberek neki is láttak a munkának. Felszedtük a burkolatokat, és a hozzáértő mesteremberek pedig kiépítették az elektromos fűtést.

Azóta is nagyon jól megállja a helyét, és ha az interneten írtak igazak, akkor még hosszú ideig megbízhatóan fűteni is fogja a lakásunkat.

Egyébként kellemesen tapasztaltam, hogy elég sokkal alacsonyabb hőfokot beállítani, az egyenletesség miatt sokkal melegebbnek érződik a levegő, az egész szoba. Nincsenek „hideg sarkok” és meglepő, de ott is pontosan olyan meleg van, ahol nem tudtak letenni egy egész táblát, mint ott, ahova sikerült letenni. Nem nagyon bíztam ebben, de valóban sokkal jobb az elektromos fűtés, és teljesen meg vagyok vele elégedve. Az már egészen magától értetődő, hogy nem csak sokkal egyenletesebben, de sokkal gyorsabban is fűt. Nem kell hosszú órákat várni arra, hogy felmelegedjen a lakás, hanem könnyen és gyorsan elnyeri a levegő a kellő hőmérsékletet.

Most már nem kell pulóverben, pokrócok alatt melegednünk a nappaliban, miközben a radiátorból dől a meleg, csak bekapcsoljuk a fűtést, és a padlón keresztül hamar felmelegszik az egész lakásunk. Már nincs arra szükség, hogy melegedés céljából igyuk a pálinkát, bár ez nem azt jelenti, hogy csökkent az átlagosan elfogyasztott pálinkamennyiség.