Inni vagy vezetni? Ez itt a kérdés

Örök dilemma, hogy ki menjen autóval, és ki ne, hiszen a sofőr általában kimarad a buli egy részéből, tekintetbe véve, hogy egy kortyot sem ihat. Pedig az igazi motorosok tudják, hogy nincs is jobb, mint egy jó pálinka, de ez elég kockázatos, ha vezet az ember, és nem csak a büntetés miatt. Sajnos az ital hatása alatt valóban nagyobb eséllyel okozunk balesetet, mivel rendkívül sok negatív hatása van az alkoholnak a szervezetünkben, pláne nagy mennyiségben. Van az a mondás, hogy a lét határozza meg a tudatot, de ha megiszod a lét, akkor a tudat elszáll. A tudat nélküli sofőröket meg senki nem szereti.

bukósisakAz igazán jó pálinkaivók tudják, hogy az alkohol ivásnál is az egészség az első. Mindenki tudja, hogy kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság. A motorozásnál ugyan ez igaz. A sebességmámor engem sem hagy érintetlenül, így megértem, hogy valaki szeret odalépni a gáznak. Ettől függetlenül sokáig szeretném még élvezni a körülöttem elsuhanó szelet, ezért mindig figyelek arra, hogy rendbe tartsam a felszerelésem kezdve a kesztyűtől, a nadrágon át egészen az egyik legfontosabb darabig, ami nem más, mint a bukósisak.

Nem könnyű megfelelő beszerzési helyet találni magunknak, ritka az igazán jó bolt. Szerencsére nekem megvan a törzshelyem, akikben nem csalódtam még. Aki most kezdi a motorozást, annak mindenképp ajánlom, hogy kezdjen náluk, mivel a kiszolgálás első osztályú, rengeteg érdekes és hasznos információt lehet tőlük megtudni. Persze már van web shopjuk is, így aki lusta, vagy tényleg nem fér bele az idejébe az, hogy személyesen keresse fel az áruházat, annak mindenképp ajánlom, hogy legalább az oldalon található szövegeket, leírásokat olvassa végig. Én is ott tanultam meg egy csomó dolgot.

Például amikor kezdtem a motorozást, még az őskorban, akkor sok fejtörést okozott nekem, hogy milyen felszerelést vegyek. Nyilván a dzseki, a kesztyű, a csizma és a nadrág még hagyján, de jó bukót találni elég nehéznek tűnt. Nyilván szerettem volna minél olcsóbban hozzá jutni a dolgokhoz, ugyan akkor nem szerettem volna, ha valami pocsék minőségű dolgot vegyek, ami igazából nem is védene meg egy esetleges baleset esetén. Szerencsére hamar rátaláltam a SHOX-ra, ahol megtudtam minden szükséges információt ahhoz, hogy a számomra legtökéletesebb bukósisakot vehessem meg. Ugyan ez igaz a több felszerelésre is.

Amire érdemes figyelni egyébként, hogy megfeleljen legalább az Európai Uniós elvárásoknak, vagyis az ECE 22.05 nevű minősítéssel rendelkezzen. Az ilyen sisakok már megfelelőek a használatra, viszont aki igazán jót akar venni, azoknak a SHARP nevű angol tesztrendszer által ellenőrzött és értékelt darabokat ajánlom, ott ugyanis élet hűbb törésteszteknek vetik alá a dolgokat, illetve a kényelmet is osztályozzák, így a maximális csillagszámot elérő termékeke garantáltan nem csak jó védelmet nyújtanak, de kényelmesek is lesznek.

Mint korábban írtam nincs is jobb, mint egy igazi pálinkázós motoros találkozó, de ehhez elengedhetetlen, hogy legyen egy használható felszerelésünk, így aki jó társasággal akar király bulikban részt venni, az kezdje azzal, hogy beszerzi a szükséges eszközöket, és már csatlakozhat is. Persze az aranyszabályt mindenkinek be kell tartania. Vezetés közben nem iszunk (kilötyög a pia!!!).