Megmenekült a falu, hála a napelem rendszer támogatásnak

A haverom faterja, Zsolti bá évek óta otthon főzi magának a pálinkát. Azzal kínálgatja az egész szomszédságot. Jobban mondva riogatja őket, mert noha az öreg tényleg szívét, lelkét beleadja, de olyan ihatatlanul erős, hogy azt el sem bírom mondani. De komolyan. Pedig csinálhatja ám bármilyen gyümölcsből, még a kedvencemből is – ami egyébként a szilva, ha valaki meg akarna ajándékozni egy jó üveggel –, de akkor sem lesz iható. Ezért mindig rosszul érzem magam, és nem győzök indokokat találni, hogy miért nem kérek éppen a legújabb főzetből.

De nem csak én vagyok így ezzel. Tudom. Az egész város retteg Zsolti bá jószándékától, mert az öreg nem nagyon vágja még, hogy mindenki a háta közepére kívánja a pálinkáját, ezért előszeretettel ajándékozza embereknek. Mert amúgy meg nagyon jószívű. Csak sajnos a pálinkához vajmi keveset ért.

Szóval egy ideje próbálunk finoman a lelkére beszélni, hogy érdemes lenne a szabadidejét meg a pénzét valami másra költeni, mert ennek bizony nem sok értelme van. Profitot ez nem hoz, a szomszédok pedig nem becsülik meg jobban, sőt, inkább már bujkálnak előle. Azt hiszem, nevezhetjük ezt is guggolós pálinkának. Olyan rossz, hogy legközelebb, ha elhaladsz Zsolti báék háza előtt, inkább leguggolsz az ablakuk alatt, nehogy meglássanak és behívjanak még egy pohárra.

És ha hiszitek, ha nem, a legutóbb sikerült a lelkére beszélnem. Csak rákérdeztem, hogy ugyan miért nem fekteti inkább másba a pénzét, ami megtérül, legyintett, hogy eh, fektetné ő mondjuk napelemekbe, de nincs elég pénze rá, támogatni meg úgysem támogatja azt senki.

Na, gondoltam utána nézek, hátha téved, mert ezzel nagy szolgálatot tennék a köz javára. És gondolom már kitaláltátok: létezik napelem rendszer támogatás. Bizony. Igaz, egyelőre magánszemélyeknek nincs olyan, ami térítésmentes, azonban már van nulla százalékos THM-mel, ami azért szerintem eléggé nagy lökés, ha valaki ilyenben gondolkodik.

Szinte repültem Zsolti bához, hogy beszámoljak neki a napelem rendszer támogatásokról.
Azóta nem is bugyog annyit nála a pálinkafőző, és gőzerővel tervezgeti, hogy mekkora hatásfokú szerkezetet telepítsen a házára. A megtérülési idő kábé tíz év, de őt ez nem zavarja. Úgyhogy hamarosan nem csak megmenekül a közösség a pálinkájától, de még a környezetért is sokat tesz.

Éljen a napelem rendszer támogatás!!