Minőségi fém polcot rendeltem a pálinkás hordóknak

A pálinka a magyar nemzeti ital, és nagyon szeretik mindenütt, sőt bárki, aki valaha is megkóstolta, biztos, hogy a rajongójává válik. Csak lógjon az ember néhány magyar körül, és a pálinkát valószínűleg néhány percen belül felajánlják neki. A dolgok tisztázása érdekében a pálinka nem vodka, whisky vagy gyümölcsös brandy. Bármilyen gyümölcsből készülhet. Néhány excentrikus ember még zöldségből is készít (például spárgából). Mi szükséges a pálinka készítéséhez? Rengeteg gyümölcs, egy meghatározott felszerelés és türelem. A végtermék erőssége a gyártás módjától függően akár 40% -80% között is változhat (a legjobb 52-58% -os alkohol tartalom).

A pálinka készítésének első lépése igényli a legtöbb munkát, ez a gyümölcs előkészítése. Egy liter pálinkához körülbelül negyven kilogramm gyümölcsre van szükség. A leggyakoribb gyümölcsök a szilva, a kajszibarack, a körte vagy a cseresznye. Néhány gyümölcsfajtát meg kell hámozni (mint a narancs), de a legtöbbjük készen áll a szedés után. Most, mint minden alkoholos ital esetében, a legfontosabb tényező az erjedés. Fel kell tölteni az erjesztő vödröket, de ügyelni kell, hogy az ember ne töltse ki őket teljesen, mivel a fermentált gyümölcsök kitágulnak. Mindig egy nyitott tárolóba helyezze őket. Négy-hat hétnek kell eltelnie ahhoz, hogy a gyümölcs teljesen megerjedjen. Ami igazán fontos, hogy a keveréket naponta keverjük. A gyümölcs a vödör aljára süllyed, és tiszta gyümölcsbor lesz a tetején. Néhányan cukrot adnak hozzá a gyümölcshöz az erjedés előtt, de vedd figyelembe, hogy ez növeli az erejét, vagyis az alkohol tartalmát.

A következő lépés a pálinka lepárlása. Szükséged van egy olyan desztilláló eszközre, amelyet az ember akár a jó szomszédjától is vásárolhat vagy kölcsönözhet (ha vidéken élsz, nagyobb esély van arra, hogy a szomszédod rendelkezik eggyel). A „kisüsti” nevű desztilláló berendezés lepárol, és páralecsapódáson alapul. A cefrét beleöntjük, és ezt azután 78 ° C-ra kell melegíteni, ami az etanol forráspontja. E folyamat során mérgező elemek elszelelnek a gőzzel. A gáz áthalad a csőben, ahol lehűl és kondenzálódik. Körülbelül egy jó óra után a spirálvezeték végén a pálinka első cseppjei megjelennek. De ez még mindig nem a kívánt pálinka. Még ezután dupla lepárlásra van szükségünk, hogy biztosak legyünk abban, hogy semmilyen mérgező elem nem maradt az italban.

Várj, amíg az utolsó csepp megjelenik, és dobd ki a maradékokat az üstből, és ezután mossad ki. Ezután tegyed a kinyert folyadékot az üstbe, és a második desztilláció megkezdődik. Légy óvatos, ha megkóstolod, mert ez a második még erősebb lesz, mint az első desztilláció terméke. Nagyon fontos, hogy a második desztilláció során megjelenő kezdeti cseppeket eldobják (nagyon erősek, kb. 65-70%-osak is lehetnek, tartalmazhatnak még metanolt, és kékes színűek lehetnek). Ez a folyamat órákat vesz igénybe, és az erősség önmagában megnehezíti az íznek a vizsgálatát.

A termék a második desztilláció után készen áll a kóstolásra, de ha még több aromát szeretnél hozzáadni, akkor fa hordóba helyezhető (különböző hordók különböző ízeket adnak), és körülbelül hét hónapig lehet még ott érlelni. Ezután üvegpalackba helyezhető, és szobahőmérsékleten tarthatod (soha ne tegyed a hűtőszekrénybe).

Mi is minden évben főzünk pálinkát. Ez a legjobb gyógyszer télen, és ha az embernek bármi gondja van, mondjuk torokfájás vagy a gyomra rendetlenkedik, gyorsan rendbe teszi. Meg persze ha valami fontos alkalom van, pl. születésnap, és jönnek a vendégek, nekik is kell adni valamit. A pálinka olyan fontos vendégváró hogy mindenkinek kell lenni otthon pár üveggel. Meg vidéken szokás is, ha mondjuk a szomszéd segít valamiben, akkor is pálinkával meg valami étellel viszonozzák. Már több éve ezért több liter pálinkát is lefőzök. Az se baj, ha nem fogy el, inkább legye, mint ne. De közben arra is gondoltam, hogy ha már a szomszédok úgy szeretik, amit főzök, és ott az a sok gyümölcs, ami a kertben terem, akkor érdemes lenne árusítani is. Emiatt elkezdtem nagyobb mennyiségben főzni, és vitték is a falubeliek. Igen ám, de a sok üveget meg hordót valahol tárolni is kellett, és a földön a pincében már nem volt annyi hely.

Ezért elkezdtem annak utánanézni, hogy vajon hol tárolhatnám ezt a sok hordót biztonságosan, mert egy egyszerű fa polcon nem is férnének el, meg nem is lenne túl stabil,fém polcokra lenne szükség. A neten kerestem rá a dologra, és ekkor találtam meg a Rackinglog oldalt, ahol ipari minőségű, stabil fém polcokat árulnak, amit még a profi cégek is használnak. Gondoltam, ha egy nagy cég raktárában jó az ilyen típusú polc, akkor engem is sok évig kiszolgál majd.

Az én pincémnek nagy a belmagassága, ezért a galériás polcrendszer az, amit választottam, így akár több sorba is rakhatom a pálinkás hordókat meg az üvegeket is, és könnyen hozzájuk férhetek, még a létrát sem kell elővennem.

A legjobb az egészben, hogy az ember nem csak úgy megrendel egy terméket találomra, és csak reménykedhet benne, hogy jó lesz. Ez a Racinglog cég előzetesen felméri az igényeket, készít a számodra egy tervet, és ennek megfelelően gyártja le az általad elképzelt terméket. Emellett nem csak kiszállítják a terméket, ami már minden ilyen cégnél elvárható, de össze is szerelik neked. Úgyhogy tényleg személyre szabott tanácsokat kapsz, és utána még a polc összeállításával se kell szenvedned, mint amikor mondjuk amikor egy bútorboltban vásárolsz. Valamint a Rackinglog még több éves garanciát is ad a termékre.

Miután megrendeltem ezt az általam kiválasztott polcrendszert, már sokkal könnyebb a hordók tárolása. És mivel el tudom helyezni a sok pálinkát, ez azt is jelenti, hogy több helyem van, és bővíthetem az üzletet is. Elvégre még egy apró pálinkafőző üzemnek is szüksége van a minőségi felszerelésre.