Motoros túrával egybekötött pálinkafesztivál az év eseménye számunkra

Minden évben megrendezik az éves pálinkafesztivált a szülőfalumban, és erre a jeles alkalomra, hogy úgy mondjam, a megjelenés kötelező. Ilyenkor mindig összegyűlünk a régi barátokkal, akikkel év közben nem igazán tudunk találkozni, mert az ország különböző pontjain élünk. De ez az alkalom mindig kedves és fontos mindannyiunk számára, és egyikünk se mulasztaná el a megjelenést a világ összes pénzéért sem.

Nagyapám már nagyon régóta főz pálinkát, és több évben a versenyt is megnyerte, volt, hogy több kategóriában is. nagyon komolyan veszik ezt, nem ám csak olyan barátságos verseny. Van a szomszéd Józsi bácsi, akivel országos cimborák, de ilyenkor ősellenségekké változnak, mert a pálinka az nem vicc, azt nagyon komolyan kell venni. Aztán ha vége a versenynek, együtt pusztítják a készleteket tovább, de a verseny idejére hadi állapot van hirdetve.

Már vagy 10 éve az a szokás, hogy mindannyian motorral megyünk le, és még mielőtt nekivágunk a piálásnak, kirándulunk egyet a környéken. És nem is akár milyen amatőr szinten űzzük ezt, hanem már mindannyiunkanak van olyan motoros bukósisak amiben van kihangosító, így végig beszélgetjük és röhögjük az egész utat. Mindig én megyek elöl, mert nekem van a legnagyobb rutinom. A többiek közül van olyan, aki minden évben csak erre az alkalomra veszi elő a motort, de én otthon is ezzel közlekedem, így ha valami rendellenes van út közben, vagy kicsit lehagynám őket, akkor is tudunk kommunikálni. Elképesztően praktikus, és sokkal nagyobb így az élmény, mint mikor csak simán megyünk egymás mögött, csendben.

Este, mikor visszaérünk, rend szerint készen van már a babgulyás, amiből jól beeszünk, mielőtt neki állunk a pálinkázásnak. Általában reggelig tart a móka, na persze csak azoknak, akik ismerik a pálinkafogyasztás művészetét, és nem dőlnek ki a harmadik feles után azonnal.

Másnap mindig délutánig alszunk, és az estét csendes hangulatban töltjük, hogy az indulásig mindenki kijózanodjon rendesen, és bírja hazáig az utat. Már alig várom, hogy induljak!