Napelem rendszer anyuék vidéki családi házára

Amint azt már ti is jól tudjátok, gyakran írok a családomról, és legfőképpen arról, hogy a rokonaim mennyire lelkesednek a pálinka főzéséért és fogyasztásáért egyaránt. Még egyikőjük sem érte el a nyugdíjkorhatárt, de már vészesen közelednek hozzá és nem meglepő módon alig várják már, hogy végre csak arról szóljanak a mindennapjaik, amit tényleg csinálni szeretnének, és nem arról, amiről muszáj. Lefogadom, hogy amint apu elkezdi első napját nyugdíjasként, valószínűleg állandóan a pálinka körül fog járni az esze. Gyümölcstermesztés, szüretelés, erjesztés és a többi. Hát igen… nagyapámtól örökölte ezt a szenvedélyt.

Ezzel szemben anyu, habár tolerálja ezt a hobbit és csak ritkán csatlakozik a család női tagjaihoz, a „lekvár lobbi” csoporthoz (miszerint a gyümölcs lekvárba való és nem pálinkába kéne elpazarolni), attól még nem szeretné munkával tölteni a nyugdíjas éveket, még akkor sem, ha ez a munka otthoni és saját célú. Attól függetlenül, hogy anyu az egész életét vidéken élte le, egy kívülálló azt gondolhatná róla, hogy egy igazi városi asszony. Mindig nagyon csinosan öltözködik, odafigyel a hajára és az utóbbi években még műkörmöshöz is elkezdett járni! Először ezen meglepődtem, de aztán anyu finoman közölte velem, hogy egy nő keze sokat elárul az emberről és éppen emiatt illik rendben tartani. Hát jó. Végül is igaza van.

Szóval a szüleim ilyen szempontból tűz és víz. Apu kicsit leragadt a múltban, ahol az élet a munka, a kert gondozása és a pálinkafőzés körül forog, miközben anyu halad a korral, rengeteget olvas, előfizet a legtöbb női magazinra, ráadásul még a technikai újítások iránt is lelkesedik! Van laptopja, amin szokott velem skypeolni, vett egy okos telefont is, amin főként csak játszani szokott, bár gyakran a híreket is azon olvassa el, nem pedig az apu által minden nap megvásárolt napilapból, legutóbb pedig olyan dologgal állt elém, amit még álmomban sem képzeltem volna.

Közölte velem, hogy az utóbbi időben rengeteget olvasott a környezetvédelemről és a globális felmelegedésről és úgy döntött, hogy szeretné ha apuval napelem rendszert rakatnának a családi házukra! Először szinte köpni-nyelni nem tudtam, mert egyrészt azt sem tudtam, hogy anyu tudja, hogy mi az a napelem, másrészt pedig még legvadabb álmaimban sem jutott eszembe, hogy ő szeretné, ha egy ilyen modern rendszer látná el elektromossággal a házukat. Ezek szerint anyu mindig tud meglepetést okozni nekem.

Amikor legutóbb otthon jártam náluk, és szokás szerint egy kupica pálinka mellett beszélgettünk a konyhaasztalnál, akkor felhoztam ezt a témát, mert érdekelt, hogy akkor tényleg belevágnak-e egy ilyen nagyszabású projektbe, vagy sem. Úgy vettem észre, hogy apu számára ez az egész téma újdonság volt, korábban sosem hallott erről, hogy anyu mit tervez. Anyu persze meg egyből zavarba jött, hogy persze nem vágna bele egy ilyen nagyszabású projektbe, hogy napelem rendszert telepíttessen a családi házra anélkül, hogy apu is beleegyezik.

Jó néhány óra és feles elteltével apunak is nyugodtan, érthetően elmagyaráztuk, hogy mégis miről lenne szó, hogy működik, mennyibe kerül és a többi. Szerencsére a dolog anyagi vonatkozásával még nem is lenne gond, mivel apu világ életében igazi gyűjtögető ember volt, aki ha tehette félrerakta a pénzt és nem szórta el. Úgy gondolta, hogy inkább legyen mindig tartalék, ha bajba kerülnénk, vagy ha valami tönkremegy, mintsem szórjuk el az egészet, baj esetén pedig lesz ami lesz. Szóval az évek alatt megspórolt pénz remekül tudná fedezni a napelem rendszer beruházásának költségeit, de ennek ellenére apu hallani sem akart róla.

Azt mondta, hogy „erre a kis időre már mindek ilyenekkel bohóckodni” (teszem hozzá, ő hatvanegy éves, anyu pedig ötvennyolc, szóval ha minden igaz még nagyon-nagyon sok évük hátra van). Eleinte próbáltuk meggyőzni anyuval, hogy lenne értelme megcsináltatni, mert a napelemek tiszta energiát termelnek és fontos a bolygó védelme. Anyu még azt a mondatot is hajlandó volt bevetni, hogy „Pista, gondolj a leendő unokáidra!”, mert tudja, hogy apu már hosszú évek óta unokára vágyik és remélte, hogy ezzel meg tudja lágyítani.

Lényeg ami a lényeg, végül döntés született. Apu mondta, hogy nem tágít és az ő házán nem lesznek ilyen high-tech cuccok (bár ő nem így fogalmazott), viszont megígéri nekem is és anyának is, hogyha a párom és én építkezésre adjuk majd a fejünket, amit egyébként egy ideje tervezünk már, akkor ragaszkodni fog ahhoz, hogy a mi családi házunkon legyen napelemes rendszer, és ő fogja állni az egész beruházást. Úgy tűnik, hogy anyu unokás mondatai tényleg meglágyították a szívét, mert pironkodva megjegyezte, hogy örülne annak, ha a leendő unokái is olyan boldog életet élhetnének, mint ő és ha ahhoz az kell, hogy napelem rendszer legyen a családi házon, akkor az úgy is lesz.

Jól esett, hogy apu ennyire szívén viseli az én sorsomat is, ráadásul támogatja a családalapítási terveimet is. Őszintén szólva ez előtt nem jutott eszembe, hogy napelem rendszer legyen a leendő családi házamon, de amióta apu ezt megígérte, teljesen bezsongtam! Jó érzés lesz, hogy az otthonom, amire mindig is vágytam, fenntartható energiával fog működni és ezzel hozzájárulok ahhoz, hogy védjük a Földet! Remélem már nem kell sokat várni addig, amíg nekiállunk az építkezésnek!