A pálinkafőzés majdnem olyan, mintha kozmetikai cikkeket készítenénk

A munkatársaimmal minden tavasszal szervezünk valami közös programot, rövidebb kirándulást. Idén egy pálinkafőzde látogatásra esett a választásunk. Kissé szokatlan volt kezdetben ez az ötlet, de gondoltuk: végül is miért ne?

A kóstolás során körbe is vezettek minket a főzdében, megismertették velünk a főzés folyamatát, a gyümölcsök beszerzésétől kezdve egészen a palackozásig. A megfelelő minőség elérése érdekében csakis gondosan válogatott, hibátlan gyümölcsökkel dolgoznak. Minden gyümölcsfajtának megvan a saját módszere, hogy milyen eljárással, mennyi idő alatt készül belőle valódi pálinka.

A túra után helyet foglaltunk, majd felszolgálták nekünk az italokat. A kóstolás közben merült fel köztünk a téma, hogy a gondos válogatás és odafigyelés mennyi mindennek az alapja. A kolléganőimmel mind nagy rajongói vagyunk a natúr kozmetikumoknak, szappanoknak. Tulajdonképpen csak úgy, mint a pálinkafőzésnél, ezek gyártásánál is rendkívül nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy milyen anyagokat használnak fel egy-egy szappan előállításához. Teszteket végeznek rajtuk, hogy valóban nem károsak-e a bőrre. A megfelelő állag, illat és egyebek eléréséhez pontosan tudniuk kell, hogy milyen olajokat, zsírokat és egyéb növényi termékeket használjanak. Tudniuk kell, milyen eljárást alkalmazzanak.

Egészen belelendültünk a kis eszmefuttatásunkba, a felszolgáló fiú kissé furcsán nézett ránk, nem nagyon értette, hogy vonhatunk párhuzamok kozmetikai cikkek gyártása és a pálinkafőzés között. De hát mit tehetünk, nőként mindenről a kozmetikai cikkekre asszociálunk.