Szabolcsban az ingatlanok is jók, nem csak a pálinkák

Rengeteg rokonom van Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, gyakorlatilag elmondhatom, hogy a családom kilencven százaléka él Kelet-Magyarország e gyakran lesajnált szegletében. Sajnálatos, hogy az embereknek számos negatívum jut az eszébe erről az országrészről, a szegénységgel, az elmaradottsággal azonosítják, pedig nagyon sok szempontból előnyösebb, mint az agyonajnározott főváros.

Vidéken az emberek sokkal segítőkészebbek, nem olyan személytelen az egymás közti viszony, mint egy olyan többmilliós óriási városban, ahol egymást érik a buszok, villamosok, az emberek rohannak, fel sem néznek a telefonjukból, nem ismerik és nem is akarják megismerni egymást, mert a tömeg körülöttük folyamatosan változik.

S persze az egyik legfontosabb tényező, ami miatt a szabolcsiak jobb helyzetben vannak véleményem szerint, az a kiváló pálinkafőzési lehetőségek tárháza, amit e vidék nyújthat. Egy rokonom hatalmas almatermelő, s persze a gyümölcsből mindig jut arra is, hogy ínycsiklandó nedű készüljön belőle.

Egy ideje érlelgettem már magamban a gondolatot – érlelgetni, na, ez sem véletlen, hogy épp ez a szó jutott eszembe –, hogy elengedem a fővárosi életet, s visszatérek a gyökerekhez, de nem is olyan régen ez egészen szilárd elhatározássá vált bennem. Az a helyzet, hogy egyáltalán nem érezte már úgy, hogy Budapesten akarok élni. Egy nap azzal kezdtem a ténykedésemet, hogy rákerestem, van-e eladó lakás Nyíregyháza valamely részén. A nagyszüleim és két nagybácsim is itt él, ezért kézenfekvő volt ez a település.

 A nextapro.hu oldal több lehetőséget is felvillantott számomra, jó alaposan át is böngésztem a kínálatot. Lakáshitelben kellett gondolkodnom, mivel egyelőre nem sikerült egy lakás árát felhalmoznom, de szerencsére az önerővel már rendelkeztem ahhoz, hogy el tudjak indulni. Ennek mennyisége azért behatárolta a lehetőségeket, de örömmel konstatáltam, hogy bár egy nagy városról beszélünk, ahol gyakorlatilag mindent megtalálok, amire a hétköznapok szükségem van, legyen az akármilyen bolt vagy szolgáltatás (talán a kulturális élet terén maradt hiányérzetem, de valamit valamiért), az árak bőven nem közelítik meg azokat a már-már csillagászati magaslatokat, ahol egy-egy fővárosi ingatlan ára tartózkodik.

Rögtön magára vonzotta a tekintetemet egy téglaépítésű lakás, mely pontosan olyan méretű volt, melyet egyébként kigondoltam – a 70 négyzetméter éppen ideális, hiszen van élettér, ugyanakkor nem kell minden fillért a rezsire költeni. 3 szobával rendelkezett, ami szintén az elképzeléseimhez illett. Kicsit furcsának találtam, hogy egy közös udvarú társasház, melyben alig néhány család él, de végül is, ha arra vágytam, hogy ne legyek elszigetelt és magányos, akkor ne akadjak fenn az ilyesmin.

Felhívtam a számot, mondtam a vonal túlsó végén lévőnek, hogy érdekelne az eladó lakás Nyíregyháza belvárosában, de azért lenne néhány kérdésem, illetve egy személyes látogatás elengedhetetlen, így egyeztessünk e kapcsán. Nagyon készséges volt, örült a hívásomnak, s meg is állapodtunk abban, hogy azon a hétvégén elmegyek megnézni a lakást.

Kicsit féltem attól, hogy a fotók idealizált képet mutatnak – néhány filterrel csodát lehet tenni, ezt mindenki tudja. Nagyon boldog voltam, mivel a valóság pontosan olyan volt, mint amit a képek ábrázoltak. Bár a tulaj közzétette, hogy az ár alkuképes, őszintén szólva nem mertem bepróbálkozni ezzel, mert féltem, hogy lecsapják a kezemről. A lakás olyan állapotban volt, hogy gyakorlatilag azonnal költözhető, így nem maradt számomra semmilyen kérdés. Kezet ráztunk, megbeszéltük a foglaló letételének összegét, s megegyeztünk, hogy a legközelebbi találkozásunkkor írásba is foglaljuk akaratunkat. Ez így is történt. Jelenleg a hitelügyintézés folyamata zajlik, de fejben már tervezgetek, bútorok, függönyök járnak a fejemben. Nem hiszem, hogy volt még egy eladó lakás Nyíregyháza bármely részén, mely ennyire illik hozzám.