Szembeszállni a családdal, és még egy bandával is megküzdeni az igazi kihívás

Haiszky Magánnyomozó Iroda            A család tiltakozása ellenére, egy olyan szakmát választottam, amit nagyon sokáig nem támogattak semmilyen formában. Se a tanulmányaimat, se az előrejutásomat. Az ő meggyőződésük, hogy orvosnak kellene lennem, mint már a felmenőimnek is. Hosszú időbe telt mire elfogadták, de az áttörést azok a sikerek hozták, amelyeket teljesen egyedül értem el. Már volt mire büszkének lenni, volt mivel dicsekedni, úgyhogy belenyugodtak. A pálinkafőzés ugyanolyan precíz munkát igényel, mint bármi más, mégis a sok befektetett energia meghozta a gyümölcsét, és megalapítottam a saját márkámat. Óriási öröm volt, amikor az első palackok forgalomba kerültek. Díjakat is nyert, és kivívta a cég a szakma elismerését.

Ez nagyon gyönyörű kezdet volt, ám hamar rám találtak a hamisítók, akik a márka nevével ellátott pancsot kezdtek árusítani, aminek persze hamar híre ment nem csak a szakmában, hanem a vásárlók körében is. Sajnos nem úgy terjedt el, hogy valaki hamisít, hanem úgy, hogy pocsék minőséget készítünk, ami akkor iszonyú mértékben visszarúgta a népszerűségünket. Mondhatni válságtanácsot tartottunk cégen belül, mert mielőbb kezelni kellett ezt a nyílt sebet, mielőtt belebukunk. Felkerestük a Haiszky Magánnyomozó irodát, mert róla mondták, hogy foglalkozik hamisítási ügyekkel, illetve, hogy a rutinjából adódóan utolérhetetlen. Nekünk fogalmunk nem volt, hogy ki állhat a háttérben, de még az is felmerült a fejünkben, hogy esetleg a konkurencia készített direkt rossz minőségű hamisítványt, hogy rontsák a hírnevünket. Ezt végül elvetettük, mert a magánnyomozó munkája során kiderült, hogy nem erről van szó. Egy alkohol hamisító banda áll az ügy mögött, akik már másoknak is megkeserítették az életét.

Attól féltünk a legjobban, hogy netalántán annyira rossz minőségű hamisítványok kerülnek a vásárlók elé, amelyek metil-alkoholt tartalmaznak, ami köztudottan mérgező, és még halált is okoz. Sajnos, volt már példa hasonlóra az elmúlt évtizedben, és egy ilyenből nagyon nehéz kikecmeregni. Nem akartunk kockáztatni, ezért kértük a magánnyomozót, hogy minden információt szerezzen meg, amit csak lehet, hogy véget vethessünk a banda tevékenykedésének. Számtalan kép, videó-, és hangfelvétel készült. Az volt a cél, hogy megtaláljuk az egésznek a fejét, hogy le lehessen rá csapni a hatóságoknak, és legalább egy időre megszűnjön ez a probléma. Rajtuk kívül persze még sokan “foglalkoznak” hamisítással, de most felkutattunk több érintett céget is, akikkel közösen akartunk pert indítani, hogy minél nagyobb legyen a nyomás rajtuk, illetve, hogy még véletlenül se ússzák meg.

Bár eltartott egy darabig, sikeresen zárult a magándetektív nyomozása, és sikerült felkutatni a szervezet tagjait, akiket a hatóságok egy összehangolt rajtaütéssel fogtak el, majd vittek be egy hűvösebb, és kisebb helységbe. A következő feladat az volt, hogy felkutassák az összes olyan üzletet, ahol felbukkanhatott bármelyik hamis termék – ezeket mindenképpen meg kellett találni, és megsemmisíteni. Meg kell hagyni, ez egy nagyon nehéz időszak volt, amelyen valahogy túl kellett lendülni, levonni a tanulságokat, és valamilyen szinten újrakezdeni. Akkoriban a családom sokszor mondta, hogy “bezzeg ők megmondták”, de kitartottam a saját elképzeléseim mellett, mert tudtam, hogy én ebben vagyok jó. Nekem sose volt való az orvoslás, egyszerűen én nem azt akartam csinálni, hanem a gyümölcsök termesztésétől a pálinkáig végigkövetni a folyamatot, és valami olyat létrehozni, ami a kultúránk része, és amit igenis lehet normális keretek között is űzni. Egy nyugodtabb életet akartam, és meg is küzdöttem érte.